Aardappels bakken in de oven

Aardappels bakken in de oven

Aardappels bakken in de oven is een heerlijke manier om aardappels te bereiden. Het is een eenvoudige en gezonde manier om van deze veelzijdige groente te genieten. Of je nu kiest voor krokante aardappelwedges, knapperige aardappelschijfjes of zachte aardappelpartjes, de oven biedt talloze mogelijkheden om jouw favoriete aardappelgerecht te bereiden.

Voordelen van aardappels bakken in de oven

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het bakken van aardappels in de oven:

 • Gezonder: Door aardappels in de oven te bakken, heb je minder olie nodig dan bij het frituren in een pan. Hierdoor zijn de gebakken aardappels minder vet en dus gezonder.
 • Makkelijk: Het bereiden van aardappels in de oven is eenvoudig en vereist weinig actieve kooktijd. Nadat je de aardappels hebt voorbereid, hoef je ze alleen maar in de oven te plaatsen en te wachten tot ze gaar en knapperig zijn.
 • Veelzijdig: Je kunt verschillende soorten aardappels gebruiken en ze op verschillende manieren snijden om diverse texturen en smaken te creëren. Daarnaast kun je verschillende kruiden en specerijen toevoegen om de aardappels op smaak te brengen.
 • Efficiënt: Terwijl de aardappels in de oven bakken, kun je je bezighouden met andere taken in de keuken. Dit maakt het bakken van aardappels in de oven een efficiënte kookmethode.

Hoe aardappels bakken in de oven

Om aardappels in de oven te bakken, volg je de onderstaande stappen:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Schil de aardappels en snijd ze in de gewenste vorm, zoals partjes, schijfjes of wedges.
 3. Leg de gesneden aardappels op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Voeg zout, peper en eventuele andere kruiden toe naar smaak.
 4. Gebruik je handen of een tang om de aardappels goed te mengen met de olie en kruiden, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
 5. Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de aardappels gedurende 30-40 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
 6. Haal de aardappels uit de oven en laat ze even afkoelen voordat je ze serveert.

Je kunt de gebakken aardappels serveren als bijgerecht bij verschillende maaltijden, zoals vlees, vis of groenten. Daarnaast kun je ze ook als snack eten, eventueel met een dipsaus naar keuze.

Tips voor het perfecte resultaat

Om het perfecte resultaat te bereiken bij het bakken van aardappels in de oven, volgen hier enkele handige tips:

 • Kies de juiste aardappelsoort: Sommige aardappelsoorten zijn beter geschikt om te bakken in de oven dan andere. Kies bijvoorbeeld voor vastkokende aardappels, zoals de Agria, Nicola of Charlotte, omdat deze stevig blijven tijdens het bakken.
 • Spreid de aardappels gelijkmatig uit: Zorg ervoor dat de aardappels gelijkmatig verspreid zijn op de bakplaat, zodat ze allemaal gelijkmatig kunnen bakken en knapperig worden.
 • Gebruik een bakplaat met lage randen: Een bakplaat met lage randen zorgt ervoor dat de warmte goed kan circuleren rondom de aardappels, waardoor ze gelijkmatig kunnen bakken.
 • Draai de aardappels halverwege om: Om ervoor te zorgen dat de aardappels aan alle kanten knapperig worden, kun je ze halverwege de baktijd omdraaien met een tang of spatel.
 • Experimenteer met kruiden en specerijen: Voeg verschillende kruiden en specerijen toe aan de aardappels om ze op smaak te brengen. Probeer bijvoorbeeld knoflookpoeder, paprikapoeder, rozemarijn of tijm.

Met deze tips en stappen kun je heerlijke aardappels bakken in de oven. Het is een eenvoudige en gezonde manier om van deze veelzijdige groente te genieten. Probeer verschillende recepten en ontdek jouw favoriete manier om aardappels in de oven te bereiden!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht