Bakken zonder oven

Bakken zonder oven

Bakken zonder oven is een geweldige manier om heerlijke gerechten te bereiden, zelfs als je geen oven tot je beschikking hebt. Of je nu op reis bent, in een studentenhuis woont of gewoon geen oven hebt, er zijn talloze creatieve manieren om toch te kunnen bakken. In dit artikel zullen we enkele van deze methoden bespreken en enkele heerlijke recepten delen.

1. Bakken op het fornuis

Een van de meest voor de hand liggende alternatieven voor bakken zonder oven is bakken op het fornuis. Dit kan worden gedaan met behulp van een koekenpan, een bakpan of zelfs een gietijzeren skillet. Hier zijn enkele tips om succesvol te bakken op het fornuis:

 • Gebruik een pan met een dikke bodem om de warmte gelijkmatig te verdelen.
 • Gebruik een deksel om de warmte vast te houden en ervoor te zorgen dat het gerecht gelijkmatig gaar wordt.
 • Controleer regelmatig de temperatuur en pas indien nodig de warmtebron aan.

Met deze methode kun je heerlijke pannenkoeken, muffins, cakes en zelfs brood bakken. Het vergt wat oefening en geduld, maar het resultaat is zeker de moeite waard.

2. Bakken in een slowcooker

Een slowcooker is een geweldige keukenhulp als je geen oven hebt. Het is een elektrisch apparaat dat voedsel langzaam en gelijkmatig gaart. Hoewel het niet specifiek is ontworpen om te bakken, kun je er toch heerlijke desserts mee maken. Hier zijn enkele tips voor het bakken in een slowcooker:

 • Gebruik een bakvorm die in de slowcooker past en bedek de bodem met bakpapier om plakken te voorkomen.
 • Voeg het beslag toe aan de bakvorm en plaats deze in de slowcooker.
 • Stel de slowcooker in op de gewenste temperatuur en tijd, afhankelijk van het recept.
 • Houd er rekening mee dat de baktijd in een slowcooker langer kan zijn dan in een oven, dus controleer regelmatig of het gerecht gaar is.

Met een slowcooker kun je heerlijke taarten, broodpudding en zelfs cheesecake maken. Het is een handige manier om te bakken zonder oven, omdat je het gerecht gewoon kunt laten garen terwijl je andere dingen doet.

3. Bakken op de barbecue

Als je een barbecue hebt, kun je deze ook gebruiken om te bakken. Het enige wat je nodig hebt is een bakvorm die geschikt is voor de barbecue. Hier zijn enkele tips voor het bakken op de barbecue:

 • Verwarm de barbecue voor op de gewenste temperatuur, afhankelijk van het recept.
 • Plaats de bakvorm op het rooster van de barbecue en sluit de deksel.
 • Houd de temperatuur in de gaten en pas indien nodig de luchttoevoer aan om de warmte te regelen.
 • Controleer regelmatig of het gerecht gaar is.

Met deze methode kun je heerlijke pizza’s, brood en zelfs koekjes bakken. Het geeft een unieke smaak aan je gerechten en is perfect voor een zomerse barbecue.

4. Bakken in een magnetron

Hoewel een magnetron niet ideaal is om mee te bakken, kan het in noodgevallen een handige oplossing zijn. Hier zijn enkele tips voor het bakken in een magnetron:

 • Gebruik een magnetronbestendige bakvorm en bedek de bodem met bakpapier.
 • Plaats het beslag in de bakvorm en zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is.
 • Stel de magnetron in op de gewenste tijd en vermogen, afhankelijk van het recept.
 • Houd er rekening mee dat het gerecht mogelijk niet zo knapperig wordt als bij het bakken in een oven.

Met een magnetron kun je snel en gemakkelijk mug cakes, muffins en zelfs brownies maken. Het is geen perfecte methode, maar het kan een goede tijdelijke oplossing zijn.

Conclusie:

Bakken zonder oven is zeker mogelijk met behulp van alternatieve methoden zoals bakken op het fornuis, in een slowcooker, op de barbecue of zelfs in een magnetron. Hoewel het misschien wat experimenteren vergt, kun je heerlijke gerechten bereiden zonder een traditionele oven. Dus, zelfs als je geen oven tot je beschikking hebt, hoef je niet op te geven. Probeer een van deze methoden uit en ontdek de vreugde van bakken zonder oven!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht