Cleaning Oven: Tips en Tricks voor een Brandschone Oven

De oven is een onmisbaar apparaat in de keuken. Of je nu een heerlijke lasagne wilt bereiden of een knapperige pizza wilt bakken, de oven staat altijd voor je klaar. Maar na verloop van tijd kan de oven behoorlijk vies worden door opspattend vet, gemorste sauzen en achtergebleven etensresten. Het is daarom belangrijk om regelmatig je oven grondig schoon te maken. In dit artikel delen we handige tips en tricks voor het reinigen van je oven, zodat deze weer als nieuw zal zijn.

Waarom is het belangrijk om je oven schoon te maken?

Een schone oven heeft niet alleen esthetische voordelen, maar ook praktische voordelen. Ten eerste zorgt een schone oven ervoor dat je gerechten beter smaken. Vet- en voedselresten kunnen namelijk verbranden en een onaangename geur en smaak aan je eten geven. Daarnaast kan een vieze oven ook leiden tot rookontwikkeling en zelfs brandgevaar. Het is dus van groot belang om je oven regelmatig schoon te maken om deze risico’s te voorkomen.

Benodigdheden voor het schoonmaken van je oven

Voordat je begint met het schoonmaken van je oven, is het handig om de benodigdheden bij de hand te hebben. Hieronder vind je een lijst met de meest gebruikte schoonmaakmiddelen en hulpmiddelen:

 • Ovenreiniger: er zijn verschillende soorten ovenreinigers verkrijgbaar in de supermarkt. Kies een ovenreiniger die geschikt is voor jouw type oven en volg de instructies op de verpakking.
 • Soda: soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat zeer effectief is bij het verwijderen van aangekoekte vet- en voedselresten. Meng een paar eetlepels soda met warm water tot een pasta en breng dit aan op de vuile plekken in je oven.
 • Afwasmiddel: afwasmiddel is een mild schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het reinigen van de ovenrekken en bakplaten. Vul een bak met warm water en voeg een scheutje afwasmiddel toe. Laat de ovenrekken en bakplaten een paar uur weken en boen ze daarna schoon met een spons of borstel.
 • Spons of borstel: gebruik een spons of borstel met stevige haren om de ovenreiniger of soda aan te brengen en het vuil los te schrobben.
 • Ovenwanten: ovenwanten zijn essentieel om je handen te beschermen tegen de hitte van de oven tijdens het schoonmaken.
 • Microvezeldoek: gebruik een microvezeldoek om de oven af te nemen en eventuele resten schoonmaakmiddel te verwijderen.

Stappenplan voor het schoonmaken van je oven

Volg onderstaand stappenplan om je oven grondig schoon te maken:

 1. Verwijder de ovenrekken en bakplaten uit de oven en laat ze weken in een bak met warm water en afwasmiddel.
 2. Verwijder losse etensresten en kruimels uit de oven met een stofzuiger of een vochtige doek.
 3. Breng de ovenreiniger of soda aan op de vuile plekken in de oven en laat dit enige tijd intrekken volgens de instructies op de verpakking.
 4. Schrob de vuile plekken in de oven met een spons of borstel totdat het vuil loskomt.
 5. Veeg de oven schoon met een vochtige microvezeldoek om eventuele resten schoonmaakmiddel te verwijderen.
 6. Haal de ovenrekken en bakplaten uit het water en boen ze schoon met een spons of borstel. Spoel ze vervolgens af onder de kraan en laat ze goed drogen.
 7. Plaats de ovenrekken en bakplaten terug in de oven.

Tips voor het onderhouden van een schone oven

Om je oven langer schoon te houden, kun je de volgende tips toepassen:

 • Gebruik altijd een ovenwant bij het in- en uitschuiven van gerechten in de oven om vlekken en vetvorming te voorkomen.
 • Leg een bakplaat of aluminiumfolie onder gerechten die kunnen overlopen om gemorste sauzen en vet op te vangen.
 • Maak regelmatig de ovenrekken en bakplaten schoon om aangekoekte resten te voorkomen.
 • Veeg na het gebruik van de oven eventuele gemorste etensresten direct weg met een vochtige doek.
 • Laat de oven regelmatig op de hoogste temperatuur verwarmen om eventuele vet- en voedselresten te verbranden.

Met deze tips en tricks kun je jouw oven weer laten stralen als nooit tevoren. Een schone oven zorgt niet alleen voor betere smaakresultaten, maar ook voor een veiligere kookomgeving. Neem regelmatig de tijd om je oven grondig schoon te maken en geniet van heerlijke gerechten zonder zorgen!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht