Hele kip in de oven

Hele kip in de oven

Een hele kip in de oven bereiden is een heerlijke manier om een sappige en smaakvolle maaltijd op tafel te zetten. Het is een klassiek gerecht dat perfect is voor een zondagsdiner of een speciale gelegenheid. Met de juiste technieken en ingrediënten kan je een perfect geroosterde kip creëren die zowel van binnen als van buiten heerlijk mals is.

Ingrediënten:

 • 1 hele kip
 • Olijfolie
 • Zout en peper
 • Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie
 • Knoflookteentjes
 • Citroen

Stappenplan:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Begin met het voorbereiden van de kip. Spoel de kip af onder koud water en dep deze droog met keukenpapier. Verwijder eventuele ingewanden en overtollig vet.
 3. Wrijf de kip in met olijfolie en breng royaal zout en peper aan, zowel aan de binnen- als buitenkant van de kip.
 4. Vul de kip met verse kruiden, knoflookteentjes en een gehalveerde citroen. Dit zal de kip van binnenuit op smaak brengen en zorgen voor extra sappigheid.
 5. Bind de poten van de kip samen met keukentouw om ervoor te zorgen dat de vulling op zijn plaats blijft tijdens het roosteren.
 6. Plaats de kip op een rooster in een braadslee en zet deze in de voorverwarmde oven.
 7. Rooster de kip gedurende ongeveer 20 minuten per 500 gram. Dit betekent dat een kip van 1,5 kilogram ongeveer 1 uur en 20 minuten moet roosteren.
 8. Halverwege de kooktijd kan je de kip bedruipen met het vrijgekomen vet en de sappen in de braadslee. Dit zal de kip nog smaakvoller maken en voorkomen dat deze uitdroogt.
 9. Controleer de gaarheid van de kip door een vleesthermometer in het dikste deel van het vlees te steken. De kip is gaar wanneer de thermometer een temperatuur van 75 graden Celsius aangeeft.
 10. Haal de kip uit de oven en laat deze 10-15 minuten rusten voordat je deze aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen herverdelen en de kip nog malser wordt.

Serveer de hele kip in de oven met bijgerechten naar keuze, zoals geroosterde groenten, aardappelpuree of een frisse salade. Geniet van de heerlijke smaken en de voldoening van het bereiden van een perfect geroosterde kip!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht