Hoe lang moet zalm in de oven

Hoe lang moet zalm in de oven

Als je een heerlijk stuk zalm hebt gekocht en je wilt het in de oven bereiden, is het belangrijk om te weten hoe lang de zalm in de oven moet blijven. De juiste bereidingstijd is essentieel om een perfect gegaarde zalm te krijgen. In dit artikel zullen we je alles vertellen over hoe lang zalm in de oven moet blijven en geven we je handige tips voor een smakelijk resultaat.

De bereidingstijd van zalm in de oven

De bereidingstijd van zalm in de oven hangt af van verschillende factoren, zoals de dikte van de zalmfilet en de gewenste gaarheid. Over het algemeen geldt dat zalm ongeveer 10 minuten per 2,5 centimeter dikte moet bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Dit is een goede richtlijn, maar het is belangrijk om de zalm regelmatig te controleren om te voorkomen dat hij te gaar wordt.

Als je een dikkere zalmfilet hebt, kan het nodig zijn om de bereidingstijd iets te verlengen. Houd er echter rekening mee dat zalm snel kan uitdrogen als hij te lang in de oven blijft. Het is daarom verstandig om de zalm regelmatig te controleren en te testen op gaarheid.

Tips voor het bereiden van zalm in de oven

Om ervoor te zorgen dat je zalm perfect gaar en smaakvol uit de oven komt, zijn hier enkele handige tips:

 • Laat de zalm op kamertemperatuur komen voordat je hem in de oven plaatst. Hierdoor zal de zalm gelijkmatiger garen.
 • Marineer de zalm voor extra smaak. Je kunt bijvoorbeeld een mengsel van olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden gebruiken.
 • Bedek de zalm met aluminiumfolie tijdens het bakken om uitdroging te voorkomen. Verwijder de folie tijdens de laatste paar minuten om de zalm een mooie goudbruine korst te geven.
 • Gebruik een vleesthermometer om de gaarheid van de zalm te controleren. De kerntemperatuur van perfect gegaarde zalm moet ongeveer 60 graden Celsius zijn.
 • Laat de zalm enkele minuten rusten voordat je hem serveert. Hierdoor kunnen de sappen zich weer verdelen en blijft de zalm sappig.

Recept: Gegrilde zalm uit de oven

Wil je een heerlijke gegrilde zalm uit de oven bereiden? Hier is een eenvoudig recept dat je kunt volgen:

Ingrediënten:

 • 4 zalmfilets
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 citroen, in plakjes gesneden
 • Zout en peper naar smaak
 • Verse kruiden zoals dille, peterselie of tijm

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Bestrijk de zalmfilets aan beide zijden met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
 3. Leg de zalmfilets op een bakplaat en leg een plakje citroen op elke filet.
 4. Strooi de verse kruiden over de zalm.
 5. Bak de zalm in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 10-12 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets.
 6. Controleer de gaarheid van de zalm met een vleesthermometer. De kerntemperatuur moet ongeveer 60 graden Celsius zijn.
 7. Haal de zalm uit de oven en laat hem enkele minuten rusten voordat je hem serveert.

Geniet van je heerlijke gegrilde zalm uit de oven!

Conclusie

Het bereiden van zalm in de oven is een eenvoudige en smakelijke manier om van dit heerlijke visgerecht te genieten. Door de zalm op de juiste manier te bereiden en de bereidingstijd goed in de gaten te houden, kun je een perfect gegaarde zalm op tafel zetten. Experimenteer met verschillende marinades en kruiden om de smaak van de zalm te variëren. Volg de tips en het recept in dit artikel en geniet van een heerlijke zalmmaaltijd!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht