Hoe lang moeten kippenpootjes in de oven

Hoe lang moeten kippenpootjes in de oven

Als je van sappige en smaakvolle kippenpootjes houdt, dan is het belangrijk om ze op de juiste manier in de oven te bereiden. De kooktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de kippenpootjes en de gewenste knapperigheid van de huid. In dit artikel zullen we je laten zien hoe lang kippenpootjes in de oven moeten en geven we je enkele handige tips voor het bereiden van heerlijke kippenpootjes.

Benodigdheden:

 • Kippenpootjes
 • Oven
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Olijfolie
 • Zout en peper
 • Optionele kruiden en specerijen

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je de kippenpootjes in de oven plaatst, is het belangrijk om ze goed voor te bereiden. Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op de bakplaat om te voorkomen dat de kippenpootjes aan de plaat blijven plakken.

Stap 2: Kruiden en marineren

Om de kippenpootjes extra smaakvol te maken, kun je ze kruiden en marineren voordat je ze in de oven plaatst. Breng de kippenpootjes op smaak met zout, peper en eventuele andere kruiden en specerijen naar keuze. Je kunt bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, gedroogde kruiden zoals tijm of rozemarijn gebruiken. Wrijf de kruiden goed in de kippenpootjes en laat ze indien mogelijk een paar uur marineren in de koelkast voor een intensere smaak.

Stap 3: Bakken in de oven

Plaats de gekruide kippenpootjes op de voorbereide bakplaat en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Dit zal helpen om de huid knapperig te maken. Zorg ervoor dat de kippenpootjes gelijkmatig verspreid zijn op de bakplaat, zodat ze gelijkmatig kunnen bakken.

Stap 4: Kooktijd

De kooktijd van kippenpootjes in de oven kan variëren, afhankelijk van de grootte van de kippenpootjes en de gewenste knapperigheid van de huid. Over het algemeen duurt het ongeveer 40-45 minuten om kippenpootjes op 200 graden Celsius gaar en knapperig te krijgen. Het is echter belangrijk om de kippenpootjes regelmatig te controleren tijdens het bakken om te voorkomen dat ze te gaar worden.

Stap 5: Controleer de gaarheid

Om te controleren of de kippenpootjes gaar zijn, kun je een vleesthermometer gebruiken. Steek de thermometer in het dikste deel van de kippenpootjes en zorg ervoor dat de temperatuur minimaal 75 graden Celsius bereikt. Als je geen vleesthermometer hebt, kun je ook een kippenpootje doorsnijden om te controleren of het vlees niet meer roze is en de sappen helder zijn.

Stap 6: Laat ze rusten

Zodra de kippenpootjes gaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert. Dit helpt om de sappen in het vlees te behouden en zorgt voor een sappigere kippenpootjes.

Optionele tips en variaties:

 • Voeg een beetje honing of ahornsiroop toe aan de marinade voor een zoetere smaak.
 • Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om je eigen unieke smaakcombinaties te creëren.
 • Voeg wat gesneden groenten zoals paprika, ui of courgette toe aan de bakplaat voor een complete maaltijd.
 • Maak een dipsausje van yoghurt, knoflook en citroensap om bij de kippenpootjes te serveren.

Met deze eenvoudige stappen en tips kun je heerlijke kippenpootjes bereiden in de oven. Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om je eigen favoriete smaakcombinaties te ontdekken. Serveer de kippenpootjes met aardappelen, groenten en een frisse salade voor een complete maaltijd. Eet smakelijk!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht