Ikea oven inbouwen: een handige gids voor een professionele installatie

Als je op zoek bent naar een nieuwe oven voor je keuken, is Ikea een betrouwbare keuze. Ikea biedt een breed scala aan ovens van hoge kwaliteit die perfect passen bij de stijl van je keuken. Het inbouwen van een Ikea oven kan echter een uitdagende taak zijn als je niet weet waar je moet beginnen. In dit artikel zullen we je een gedetailleerde gids geven over hoe je een Ikea oven kunt inbouwen, zodat je kunt genieten van een professionele installatie.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het inbouwen van je Ikea oven, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet volgen:

 • Controleer of je de juiste oven hebt gekocht. Ikea biedt verschillende modellen en maten, dus zorg ervoor dat je de juiste oven hebt gekozen die past bij je keuken.
 • Meet de ruimte waar je de oven wilt plaatsen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de oven en dat er geen obstakels zijn die de installatie kunnen belemmeren.
 • Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen bij de hand hebt, zoals een schroevendraaier, meetlint en boormachine.

Stap 2: Verwijder de oude oven

Voordat je de Ikea oven kunt installeren, moet je de oude oven verwijderen. Volg deze stappen om de oude oven veilig te verwijderen:

 1. Schakel de stroomtoevoer naar de oven uit. Dit kan worden gedaan door de juiste schakelaar in de elektriciteitskast uit te schakelen.
 2. Verwijder de ovenrekken en andere accessoires uit de oude oven.
 3. Maak de bevestigingsschroeven los waarmee de oven aan de kast is bevestigd.
 4. Trek de oven voorzichtig uit de kast en zorg ervoor dat je geen schade aan de omliggende kasten veroorzaakt.

Stap 3: Voorbereiding van de Ikea oven

Voordat je de Ikea oven inbouwt, moet je enkele voorbereidingen treffen om ervoor te zorgen dat de installatie soepel verloopt:

 • Lees de handleiding van de Ikea oven zorgvuldig door. Hierin vind je belangrijke informatie over de installatie en het gebruik van de oven.
 • Controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn en of er geen schade is aan de oven.
 • Verwijder eventuele beschermende verpakkingen en stickers van de oven.

Stap 4: Plaatsing van de Ikea oven

Nu is het tijd om de Ikea oven in te bouwen. Volg deze stappen voor een succesvolle installatie:

 1. Plaats de oven voorzichtig in de daarvoor bestemde ruimte. Zorg ervoor dat de oven waterpas staat en stevig is bevestigd.
 2. Gebruik een meetlint om ervoor te zorgen dat de oven gelijkmatig is geplaatst en dat er voldoende ruimte is aan alle zijden.
 3. Bevestig de oven aan de kast met behulp van de meegeleverde bevestigingsschroeven. Zorg ervoor dat de oven stevig is bevestigd en niet wiebelt.
 4. Sluit de elektrische bedrading aan volgens de instructies in de handleiding. Als je niet zeker bent van je elektrische vaardigheden, is het raadzaam om een professionele elektricien in te schakelen.

Stap 5: Testen en afwerking

Na het inbouwen van de Ikea oven is het belangrijk om de oven te testen en de installatie af te ronden:

 • Sluit de stroomtoevoer naar de oven weer aan en zorg ervoor dat de oven correct is aangesloten.
 • Test de oven door deze in te schakelen en te controleren of alle functies naar behoren werken.
 • Controleer of de oven gelijkmatig verwarmt en of er geen vreemde geluiden of geuren zijn.
 • Werk de omliggende kasten en het keukenoppervlak af om ervoor te zorgen dat alles er netjes uitziet.

Met deze gedetailleerde gids zou je nu in staat moeten zijn om een Ikea oven succesvol in te bouwen. Het is echter belangrijk om altijd de instructies van Ikea en de lokale voorschriften te volgen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en correct wordt uitgevoerd. Als je twijfelt, aarzel dan niet om een professional in te schakelen om je te helpen bij het inbouwen van de oven. Geniet van je nieuwe Ikea oven en veel kookplezier!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht