Kalkoen langzaam garen in de oven

Kalkoen langzaam garen in de oven

Als je op zoek bent naar een heerlijk sappige en smaakvolle kalkoen, dan is langzaam garen in de oven de perfecte methode. Door de kalkoen langzaam te garen, behoud je de natuurlijke sappen en krijg je een mals en sappig resultaat. In dit artikel zullen we je alles vertellen over het langzaam garen van een kalkoen in de oven.

Wat is langzaam garen?

Langzaam garen is een kooktechniek waarbij voedsel op een lage temperatuur gedurende een langere periode wordt bereid. Bij het langzaam garen van een kalkoen in de oven wordt de kalkoen op een lagere temperatuur dan normaal gegaard, meestal rond de 120-150 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de kalkoen gelijkmatig gaart en de sappen behouden blijven.

Voordelen van langzaam garen

Het langzaam garen van een kalkoen in de oven heeft verschillende voordelen:

 • Behoud van sappen: Doordat de kalkoen op een lagere temperatuur wordt gegaard, blijven de sappen behouden. Hierdoor krijg je een sappige en malse kalkoen.
 • Gelijkmatige garing: Langzaam garen zorgt ervoor dat de kalkoen gelijkmatig gaart. Hierdoor voorkom je dat de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog rauw is.
 • Smaakvol resultaat: Door de langzame garing krijgt de kalkoen de tijd om alle smaken goed op te nemen. Dit resulteert in een heerlijk smaakvolle kalkoen.
 • Minder kans op uitdroging: Doordat de kalkoen langzaam gaart, is er minder kans op uitdroging. Dit is vooral belangrijk bij het bereiden van een grote kalkoen.

Hoe langzaam garen in de oven?

Het langzaam garen van een kalkoen in de oven vergt wat tijd, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Verwarm de oven voor op 120-150 graden Celsius.
 2. Bereid de kalkoen voor door deze te kruiden met zout, peper en eventuele andere kruiden naar smaak.
 3. Plaats de kalkoen in een braadslee en bedek deze met aluminiumfolie.
 4. Zet de braadslee in de voorverwarmde oven en laat de kalkoen langzaam garen. Reken ongeveer 25-30 minuten per kilogram kalkoen.
 5. Haal na de bereidingstijd de aluminiumfolie van de kalkoen en verhoog de oventemperatuur naar 200 graden Celsius.
 6. Laat de kalkoen nog ongeveer 15-20 minuten in de oven staan, zodat de huid mooi kan bruinen.
 7. Haal de kalkoen uit de oven en laat deze even rusten voordat je hem aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen herverdelen.

Tips voor een perfect resultaat

Om ervoor te zorgen dat je kalkoen langzaam garen in de oven perfect wordt, hebben we nog een paar handige tips voor je:

 • Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van de kalkoen te controleren. De kalkoen is gaar wanneer de kerntemperatuur 75 graden Celsius bereikt.
 • Laat de kalkoen na het garen even rusten voordat je hem aansnijdt. Hierdoor blijven de sappen behouden en krijg je een sappige kalkoen.
 • Bedek de kalkoen tijdens het rusten met aluminiumfolie om te voorkomen dat deze te veel afkoelt.
 • Experimenteer met verschillende kruiden en smaakmakers om je kalkoen extra smaak te geven.

Met deze tips en stappen kun je zelf een heerlijke kalkoen langzaam garen in de oven. Geniet van een sappige en smaakvolle kalkoen tijdens speciale gelegenheden of gewoon als een heerlijke maaltijd met familie en vrienden!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht