Kip braden in oven: een heerlijk gerecht voor de Nederlandse keuken

Als je op zoek bent naar een smakelijk en eenvoudig gerecht om te bereiden, dan is kip braden in de oven een uitstekende keuze. Dit populaire gerecht is geliefd bij veel Nederlandse gezinnen vanwege de heerlijke smaak en de eenvoudige bereidingswijze. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of een beginnende kok, met dit recept kun je een sappige en smaakvolle kip op tafel zetten. In dit artikel delen we een stapsgewijs recept voor het braden van kip in de oven, samen met handige tips en trucs om het gerecht tot in de perfectie te bereiden.

Ingrediënten voor kip braden in de oven

Voordat we beginnen met het bereiden van de kip, is het belangrijk om alle benodigde ingrediënten bij de hand te hebben. Hier is een lijst van de basisbenodigdheden:

  • 1 hele kip (ongeveer 1,5 kg)
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie
  • Optioneel: knoflookteentjes

Stapsgewijze bereiding van kip braden in de oven

Volg deze eenvoudige stappen om een heerlijke kip te braden in de oven:

Stap 1: Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Haal de kip uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Dit zorgt ervoor dat de kip gelijkmatig gaart tijdens het braden.

Stap 2: Kruiden

Wrijf de kip in met olijfolie en breng royaal zout en peper aan, zowel aan de binnen- als buitenkant van de kip. Voeg vervolgens de verse kruiden toe, zoals tijm, rozemarijn en salie. Als je van knoflook houdt, kun je ook enkele teentjes toevoegen voor extra smaak.

Stap 3: Plaatsing in de oven

Plaats de gekruide kip op een rooster in een braadslee of ovenschaal. Zorg ervoor dat de kip niet te dicht bij de randen van de schaal staat, zodat de warmte gelijkmatig kan circuleren.

Stap 4: Braadtijd

De braadtijd van de kip hangt af van het gewicht. Over het algemeen kun je uitgaan van ongeveer 20 minuten per 500 gram kip. Dit betekent dat een kip van 1,5 kg ongeveer 1 uur in de oven moet braden. Het is belangrijk om de kip regelmatig te controleren en te bedruipen met het vrijgekomen braadvocht om uitdroging te voorkomen.

Stap 5: Controleer de gaarheid

Om te controleren of de kip gaar is, kun je een vleesthermometer in het dikste deel van de kip steken. De interne temperatuur moet minimaal 75 graden Celsius zijn. Als je geen vleesthermometer hebt, kun je ook een snede maken in het dikste deel van de kip om te controleren of het vlees niet meer roze is en het sap helder is.

Stap 6: Rusten

Haal de kip uit de oven en dek deze losjes af met aluminiumfolie. Laat de kip ongeveer 10-15 minuten rusten voordat je deze aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen herverdelen en de kip extra sappig blijft.

Tips en trucs voor het perfect braden van kip in de oven

Om ervoor te zorgen dat je kip braden in de oven tot in de perfectie lukt, hebben we enkele handige tips en trucs voor je op een rijtje gezet:

  • Marineer de kip voor extra smaak. Je kunt de kip enkele uren of zelfs een nacht van tevoren marineren in een mengsel van olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden naar keuze.
  • Gebruik een vleesthermometer om de gaarheid van de kip te controleren. Dit voorkomt dat je de kip te lang of te kort bakt.
  • Bedruip de kip regelmatig met het vrijgekomen braadvocht om uitdroging te voorkomen en de smaak te versterken.
  • Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om de smaak van de kip te variëren. Probeer bijvoorbeeld paprikapoeder, komijn of kerriepoeder.
  • Voeg groenten toe aan de braadslee voor een complete maaltijd. Wortelen, aardappelen en uien zijn heerlijk wanneer ze samen met de kip worden geroosterd.

Met deze tips en trucs kun je een heerlijke kip braden in de oven die je familie en vrienden zeker zullen waarderen. Het is een veelzijdig gerecht dat gemakkelijk kan worden aangepast aan je eigen smaakvoorkeuren. Serveer de kip met aardappelpuree, geroosterde groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd. Geniet van het braden van kip in de oven en laat je smaakpapillen verwennen!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht