Ossenhaas oven: de perfecte manier om een heerlijk stuk vlees te bereiden

De ossenhaas oven is een geweldige manier om een perfect stuk vlees te bereiden. Of je nu een speciale gelegenheid viert of gewoon zin hebt in een heerlijke maaltijd, de ossenhaas oven is de ideale keuze. In dit artikel zullen we je alles vertellen over het bereiden van ossenhaas in de oven, inclusief handige tips en trucs. Lees verder om meer te weten te komen over dit smakelijke onderwerp.

Wat is ossenhaas?

Ossenhaas, ook wel bekend als filet mignon, is een van de meest malse en smaakvolle stukken vlees die je kunt vinden. Het komt uit het lendegebied van het rund en is een spier die weinig wordt gebruikt. Hierdoor is het vlees zeer mals en sappig. Ossenhaas heeft een fijne textuur en een subtiele smaak, waardoor het geliefd is bij veel vleesliefhebbers.

Waarom de ossenhaas oven gebruiken?

De ossenhaas oven is een uitstekende keuze voor het bereiden van ossenhaas om verschillende redenen:

 1. Gelijkmatige garing: De oven zorgt voor een gelijkmatige garing van het vlees, waardoor het van binnen perfect sappig en mals wordt.
 2. Behoud van smaak en sappen: Doordat de ossenhaas in de oven wordt bereid, blijven de smaak en sappen behouden. Hierdoor krijg je een heerlijk mals stuk vlees met een intense smaak.
 3. Eenvoudig te bereiden: Het bereiden van ossenhaas in de oven is relatief eenvoudig. Met een paar simpele stappen kun je een heerlijke maaltijd op tafel zetten.

Hoe bereid je ossenhaas in de oven?

Om ossenhaas in de oven te bereiden, volg je de onderstaande stappen:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Haal de ossenhaas uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.
 3. Wrijf de ossenhaas in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Je kunt ook andere kruiden en specerijen toevoegen, zoals knoflookpoeder of rozemarijn, om extra smaak toe te voegen.
 4. Verhit een ovenbestendige pan op hoog vuur en schroei de ossenhaas aan alle kanten dicht. Dit zorgt voor een mooie bruine korst en helpt bij het behouden van de sappen.
 5. Plaats de pan met de ossenhaas in de voorverwarmde oven en bak het vlees tot de gewenste gaarheid. Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Een kerntemperatuur van 54 graden Celsius geeft een medium-rare resultaat, terwijl 60 graden Celsius medium gaar is.
 6. Haal de ossenhaas uit de oven en laat het vlees 5-10 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen herverdelen en het vlees nog malser wordt.
 7. Snijd de ossenhaas in plakken en serveer het met bijgerechten naar keuze, zoals aardappelpuree, groenten of een heerlijke saus.

Handige tips en trucs

Hier zijn enkele handige tips en trucs om het beste uit je ossenhaas oven te halen:

 • Laat de ossenhaas op kamertemperatuur komen voordat je het in de oven plaatst. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.
 • Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van het vlees te controleren. Dit helpt je om de gewenste gaarheid te bereiken.
 • Laat het vlees rusten voordat je het aansnijdt. Dit zorgt voor malser vlees en behoudt de sappen.
 • Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om de smaak van de ossenhaas te versterken. Probeer bijvoorbeeld een rub van knoflook, tijm en rozemarijn.
 • Voeg een klontje boter toe aan de pan voordat je de ossenhaas in de oven plaatst. Dit zorgt voor extra smaak en helpt bij het behouden van de sappen.

Conclusie

De ossenhaas oven is een fantastische manier om een heerlijk stuk vlees te bereiden. Met de juiste technieken en een beetje oefening kun je een perfect gegaarde ossenhaas op tafel zetten. Of je nu een speciale gelegenheid viert of gewoon jezelf wilt verwennen, de ossenhaas oven is de ideale keuze. Volg de bovenstaande stappen en geniet van een smaakvolle maaltijd waar iedereen van zal genieten!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht