Oven schoonmaken met azijn: een effectieve en milieuvriendelijke methode

De oven is een onmisbaar apparaat in de keuken, maar na verloop van tijd kan deze behoorlijk vies worden. Vet, voedselresten en aangekoekte substanties kunnen zich ophopen en zorgen voor een onaangename geur en zelfs rook tijdens het koken. Gelukkig is er een eenvoudige en milieuvriendelijke oplossing om je oven weer schoon en fris te krijgen: azijn.

Waarom azijn gebruiken?

Azijn is een veelzijdig en natuurlijk schoonmaakmiddel dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het bevat azijnzuur, dat een krachtige reinigende werking heeft en bacteriën, schimmels en vet kan verwijderen. Bovendien is azijn veilig in gebruik en niet schadelijk voor het milieu, in tegenstelling tot veel commerciële schoonmaakmiddelen die agressieve chemicaliën bevatten.

Stappenplan voor het schoonmaken van de oven met azijn

Volg deze eenvoudige stappen om je oven grondig schoon te maken met azijn:

 1. Verwijder alle losse onderdelen uit de oven, zoals roosters en bakplaten.
 2. Meng gelijke delen azijn en water in een spuitfles. Je kunt zowel witte azijn als appelazijn gebruiken.
 3. Spray het azijnmengsel royaal op de binnenkant van de oven, inclusief de wanden, bodem en deur. Zorg ervoor dat alle vuile plekken goed bedekt zijn.
 4. Laat het azijnmengsel ongeveer 30 minuten intrekken. Dit geeft de azijn de tijd om het vuil los te weken en te verzachten.
 5. Gebruik in de tussentijd een vochtige doek om de losse onderdelen van de oven schoon te maken. Als er hardnekkig vuil aanwezig is, kun je deze onderdelen ook laten weken in een bak met azijnwater.
 6. Na 30 minuten kun je de binnenkant van de oven schoonmaken met een spons of doek. Het vuil zou nu makkelijker te verwijderen moeten zijn. Veeg alle resten grondig weg.
 7. Maak de losse onderdelen van de oven schoon en spoel ze af met water. Droog ze goed af voordat je ze terugplaatst in de oven.
 8. Om eventuele azijngeur te verwijderen, kun je de oven nogmaals schoonmaken met een mengsel van water en een paar druppels citroensap. Dit zorgt voor een frisse geur.

Extra tips voor een grondige ovenreiniging

Naast het gebruik van azijn zijn er nog enkele andere tips die je kunt toepassen om je oven weer als nieuw te laten stralen:

 • Gebruik een oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken, zoals de hoekjes en randen, schoon te maken.
 • Als er hardnekkig vuil aanwezig is, kun je een pasta maken van baking soda en water. Breng deze pasta aan op de vuile plekken en laat het een paar uur intrekken voordat je het afveegt.
 • Om de ovenroosters grondig schoon te maken, kun je ze laten weken in een bak met warm water en een vaatwastablet. Laat ze een paar uur weken en spoel ze daarna goed af.
 • Voorkom toekomstige ophoping van vuil door een ovenmat of aluminiumfolie op de bodem van de oven te leggen. Deze vangt druppels en gemorst voedsel op en voorkomt dat ze aan de oven vastbakken.

Conclusie

Het schoonmaken van de oven kan een tijdrovende en lastige klus zijn, maar met azijn wordt het een stuk eenvoudiger en milieuvriendelijker. Azijn heeft een krachtige reinigende werking en kan vet, voedselresten en aangekoekte substanties effectief verwijderen. Door het volgen van het stappenplan en het toepassen van de extra tips, kun je je oven weer laten stralen als nieuw. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over schadelijke chemicaliën, omdat azijn een natuurlijk en veilig schoonmaakmiddel is. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van een schone en frisse oven!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht