Oven schoonmaken met baking soda: een effectieve en milieuvriendelijke methode

De oven schoonmaken is een klusje waar veel mensen tegenop zien. Het kan een tijdrovende en lastige taak zijn, vooral als er hardnekkig vuil en vet aanwezig is. Gelukkig is er een eenvoudige en milieuvriendelijke oplossing: baking soda. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je je oven kunt reinigen met behulp van baking soda, en waarom dit een effectieve methode is.

Wat is baking soda?

Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdig product dat in veel huishoudens te vinden is. Het is een wit poeder dat vaak wordt gebruikt bij het bakken van voedsel, omdat het helpt bij het rijzen van deeg. Maar baking soda heeft ook reinigende eigenschappen en kan worden gebruikt als een natuurlijk schoonmaakmiddel.

Waarom is baking soda geschikt voor het schoonmaken van de oven?

Er zijn verschillende redenen waarom baking soda een uitstekende keuze is voor het schoonmaken van de oven:

 1. Natuurlijk en milieuvriendelijk: In tegenstelling tot veel commerciële ovenreinigers bevat baking soda geen schadelijke chemicaliën. Het is een natuurlijk product dat veilig is voor het milieu en voor jouw gezondheid.
 2. Effectief tegen vet en vuil: Baking soda heeft een schurende werking, waardoor het gemakkelijk vet en vuil kan verwijderen. Het kan zelfs hardnekkige vlekken en aangekoekt vuil aanpakken.
 3. Neutraliseert geuren: Een oven kan na verloop van tijd onaangename geuren ontwikkelen. Baking soda heeft de eigenschap om geuren te neutraliseren, waardoor je oven weer fris ruikt.

Hoe kun je de oven schoonmaken met baking soda?

Volg deze stappen om je oven grondig schoon te maken met baking soda:

 1. Verwijder de ovenrekken: Haal de ovenrekken uit de oven en leg ze in een gootsteen of een bak met warm water en afwasmiddel. Laat ze weken terwijl je de rest van de oven schoonmaakt.
 2. Maak een pasta van baking soda en water: Meng ongeveer een half kopje baking soda met een paar eetlepels water om een dikke pasta te vormen. De exacte verhoudingen kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van je oven.
 3. Breng de pasta aan op de ovenwand: Smeer de pasta gelijkmatig over de binnenkant van de oven, waarbij je extra aandacht besteedt aan gebieden met hardnekkig vuil. Laat de pasta een paar uur of zelfs een nacht intrekken.
 4. Veeg de pasta weg: Gebruik een vochtige doek of spons om de pasta weg te vegen. Je zult merken dat het vuil en vet gemakkelijk loskomen.
 5. Maak de ovenrekken schoon: Spoel de ovenrekken af en schrob ze indien nodig met een spons of borstel om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen.
 6. Veeg de oven schoon: Gebruik opnieuw een vochtige doek of spons om de binnenkant van de oven af te vegen en eventuele resten van de baking soda-pasta te verwijderen.
 7. Plaats de ovenrekken terug: Zorg ervoor dat de ovenrekken volledig droog zijn voordat je ze terugplaatst in de oven.

Extra tips voor het schoonmaken van de oven

Naast het gebruik van baking soda zijn er nog enkele andere tips die je kunnen helpen bij het schoonmaken van je oven:

 • Gebruik een oude tandenborstel: Een oude tandenborstel kan handig zijn om moeilijk bereikbare plekken, zoals de hoekjes en randen van de oven, schoon te maken.
 • Gebruik citroensap: Citroensap heeft ook reinigende eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van vet en aangekoekt vuil. Je kunt het sap van een citroen mengen met wat water en dit gebruiken als een natuurlijk schoonmaakmiddel.
 • Voorkom morsen en druipen: Leg een vel aluminiumfolie op de bodem van de oven om morsen en druipen te voorkomen. Dit maakt het schoonmaken van de oven in de toekomst gemakkelijker.

Conclusie

Het schoonmaken van de oven kan een vervelende klus zijn, maar met baking soda wordt het een stuk eenvoudiger en milieuvriendelijker. Baking soda is een natuurlijk product dat effectief vet en vuil kan verwijderen, terwijl het ook geuren neutraliseert. Door de ovenrekken te weken en een pasta van baking soda en water aan te brengen, kun je je oven grondig reinigen. Met behulp van enkele extra tips, zoals het gebruik van een oude tandenborstel en citroensap, kun je zelfs de moeilijkste plekken schoonmaken. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van een schone en frisse oven!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht