Oven schoonmaken met baking soda

De oven is een van de meest gebruikte apparaten in de keuken. Het wordt gebruikt om heerlijke maaltijden te bereiden, maar na verloop van tijd kan het ook behoorlijk vies worden. Vet, voedselresten en verbrande stukjes kunnen zich ophopen en zorgen voor een onaangename geur en zelfs rook tijdens het koken. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve manier om je oven schoon te maken: baking soda.

Wat is baking soda?

Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdig product dat in veel huishoudens te vinden is. Het is een wit poeder dat wordt gebruikt als rijsmiddel in bakproducten, maar het heeft ook reinigende eigenschappen. Baking soda is niet giftig en veilig te gebruiken in de keuken.

Waarom baking soda gebruiken om je oven schoon te maken?

Er zijn verschillende redenen waarom baking soda een uitstekende keuze is om je oven schoon te maken:

 • Baking soda is een natuurlijk en milieuvriendelijk product. Het bevat geen schadelijke chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor jouw gezondheid of het milieu.
 • Het is goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Je kunt baking soda kopen bij de meeste supermarkten of drogisterijen.
 • Baking soda heeft reinigende eigenschappen die helpen bij het verwijderen van vet en voedselresten. Het is een mild schuurmiddel dat effectief is zonder je oven te beschadigen.
 • Het neutraliseert geuren. Als je oven een onaangename geur heeft, kan baking soda helpen om deze te verwijderen en je oven weer fris te laten ruiken.

Hoe gebruik je baking soda om je oven schoon te maken?

Volg deze eenvoudige stappen om je oven schoon te maken met baking soda:

 1. Verwijder de ovenroosters en andere losse onderdelen uit de oven.
 2. Meng een pasta van baking soda en water. Gebruik ongeveer 1/2 kopje baking soda en voeg langzaam water toe totdat je een dikke pasta krijgt.
 3. Smeer de pasta op de binnenkant van de oven. Concentreer je op gebieden met vet en voedselresten.
 4. Laat de pasta een paar uur of zelfs een nacht zitten. Dit geeft de baking soda de tijd om zijn reinigende werk te doen.
 5. Veeg de pasta weg met een vochtige doek of spons. Je zult merken dat het vet en de voedselresten gemakkelijk loskomen.
 6. Maak de ovenroosters schoon. Week ze in warm water met een beetje afwasmiddel en schrob ze schoon met een spons of borstel.
 7. Plaats de ovenroosters terug in de oven en je bent klaar om weer te koken!

Extra tips voor het schoonmaken van je oven

Naast baking soda zijn er nog een paar andere huishoudelijke producten die je kunt gebruiken om je oven schoon te maken:

 • Witte azijn: Meng witte azijn met water in een spuitfles en spuit het op de binnenkant van de oven. Laat het een paar minuten intrekken en veeg het vervolgens weg met een doek of spons.
 • Citroen: Snijd een citroen doormidden en wrijf de binnenkant van de oven ermee in. De zure eigenschappen van de citroen helpen bij het verwijderen van vet en geuren.
 • Zout: Maak een pasta van zout en water en smeer het op de vuile plekken in de oven. Laat het een paar minuten intrekken en veeg het vervolgens weg.

Onthoud dat het belangrijk is om je oven regelmatig schoon te maken om opbouw van vet en voedselresten te voorkomen. Door baking soda en andere huishoudelijke producten te gebruiken, kun je je oven op een veilige en effectieve manier schoonmaken, zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.

Met deze eenvoudige tips kun je genieten van een schone en frisse oven, klaar om heerlijke maaltijden te bereiden!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht