Oven schoonmaken oma

De oven schoonmaken is een klusje waar veel mensen tegenop zien. Het kan een tijdrovende en lastige taak zijn, vooral als de oven al lange tijd niet is schoongemaakt. Gelukkig zijn er verschillende methoden en tips die je kunt gebruiken om deze klus gemakkelijker te maken. In dit artikel delen we de beste tips en trucs voor het schoonmaken van de oven, geïnspireerd door de wijsheid van oma.

1. Verwijder de ovenrekken

Voordat je begint met het schoonmaken van de oven, is het belangrijk om de ovenrekken te verwijderen. Deze kunnen namelijk niet goed gereinigd worden in de oven zelf. Leg de ovenrekken in een gootsteen of een grote emmer met warm water en afwasmiddel. Laat ze weken terwijl je de rest van de oven schoonmaakt.

2. Maak een natuurlijk schoonmaakmiddel

Veel commerciële ovenreinigers bevatten agressieve chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en het milieu. Gelukkig kun je ook zelf een effectief en natuurlijk schoonmaakmiddel maken. Meng bijvoorbeeld baking soda met water tot een pasta. Breng deze pasta aan op de vuile plekken in de oven en laat het een paar uur intrekken. Vervolgens kun je de pasta wegvegen met een vochtige doek.

3. Gebruik azijn voor hardnekkige vlekken

Sommige vlekken in de oven kunnen erg hardnekkig zijn, vooral als ze al lange tijd zijn ingebrand. In dat geval kan azijn een handig hulpmiddel zijn. Verwarm de oven tot een lage temperatuur en plaats een hittebestendige kom met azijn op het ovenrek. Laat de azijn verdampen en de stoom zal helpen om de vlekken los te weken. Na een tijdje kun je de vlekken gemakkelijk verwijderen met een doek of een spons.

4. Gebruik een oude tandenborstel voor moeilijk bereikbare plekken

Sommige plekken in de oven zijn moeilijk te bereiken, zoals de hoekjes en randen. Een oude tandenborstel kan hierbij van pas komen. Doop de tandenborstel in een schoonmaakmiddel en schrob voorzichtig de moeilijk bereikbare plekken. De borstelharen van de tandenborstel zijn zacht genoeg om geen krassen te maken, maar stevig genoeg om vuil en vet te verwijderen.

5. Maak de ovenruit schoon met een mengsel van citroensap en water

De ovenruit kan na verloop van tijd vettig en vies worden. Om deze schoon te maken, kun je een mengsel van citroensap en water gebruiken. Breng het mengsel aan op de ovenruit en laat het een paar minuten intrekken. Vervolgens kun je de ruit schoonvegen met een doek. Het citroensap helpt om vet en vuil los te weken, waardoor de ruit gemakkelijk schoon te maken is.

6. Reinig de ovenrekken

Terwijl de ovenrekken weken in het warme water met afwasmiddel, kun je ze schoonmaken met een spons of een borstel. Schrob het vuil en vet weg en spoel de ovenrekken grondig af. Laat ze vervolgens drogen voordat je ze terugplaatst in de oven.

7. Maak de binnenkant van de oven schoon

Na het verwijderen van de ovenrekken en het schoonmaken van de moeilijk bereikbare plekken, is het tijd om de binnenkant van de oven schoon te maken. Gebruik een vochtige doek of spons om het vuil en vet weg te vegen. Als er nog steeds hardnekkige vlekken zijn, kun je opnieuw de baking soda pasta gebruiken of een ander schoonmaakmiddel naar keuze. Zorg ervoor dat je alle resten goed verwijdert voordat je de ovenrekken terugplaatst.

8. Voorkom toekomstige vuilophoping

Om te voorkomen dat de oven snel weer vies wordt, kun je enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Plaats bijvoorbeeld een bakplaat of een ovenfolie onder gerechten die kunnen overlopen. Dit voorkomt dat vet en voedselresten direct op de bodem van de oven terechtkomen. Daarnaast is het handig om regelmatig kleine schoonmaakbeurten uit te voeren, zodat vuil zich niet kan ophopen.

Conclusie

Het schoonmaken van de oven kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste tips en trucs wordt het een stuk gemakkelijker. Gebruik de wijsheid van oma en maak gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals baking soda en azijn. Vergeet niet om de ovenrekken apart te reinigen en de moeilijk bereikbare plekken schoon te maken met een oude tandenborstel. Met deze tips kun je de oven weer laten stralen als nieuw!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht