Oven schoonmaken met soda: een effectieve en milieuvriendelijke methode

De oven is een onmisbaar apparaat in de keuken, maar na verloop van tijd kan deze behoorlijk vies worden. Vet, etensresten en aangekoekte vlekken kunnen zich ophopen en zorgen voor een onaangename geur en zelfs rook tijdens het koken. Het schoonmaken van de oven kan een tijdrovende en lastige klus zijn, maar gelukkig is er een eenvoudige en milieuvriendelijke oplossing: soda.

Wat is soda?

Soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout, is een veelzijdig en natuurlijk product dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor verschillende schoonmaakdoeleinden. Het is een wit poeder dat gemakkelijk oplost in water en een alkalische werking heeft. Dit maakt soda een effectief middel om vet en vuil te verwijderen.

Waarom soda gebruiken voor het schoonmaken van de oven?

Er zijn verschillende redenen waarom soda een uitstekende keuze is voor het schoonmaken van de oven:

 • Milieuvriendelijk: In tegenstelling tot veel commerciële ovenreinigers bevat soda geen schadelijke chemicaliën die het milieu kunnen belasten. Het is een natuurlijk product dat veilig is voor het milieu en voor jouw gezondheid.
 • Veelzijdigheid: Soda kan niet alleen worden gebruikt voor het schoonmaken van de oven, maar ook voor andere schoonmaakklussen in huis. Het is een multifunctioneel product dat je op verschillende manieren kunt gebruiken.
 • Effectiviteit: Soda heeft een krachtige reinigende werking en kan zelfs de meest hardnekkige vlekken en aangekoekte resten verwijderen. Het is een natuurlijk schuurmiddel dat vuil losmaakt en gemakkelijk laat verwijderen.

Hoe gebruik je soda voor het schoonmaken van de oven?

Het schoonmaken van de oven met soda is een eenvoudig proces dat slechts enkele stappen vereist:

 1. Verwijder de ovenrekken: Haal de ovenrekken uit de oven en leg ze in een gootsteen of emmer met warm water en een paar eetlepels soda. Laat ze weken terwijl je de rest van de oven schoonmaakt.
 2. Maak een pasta: Meng een paar eetlepels soda met wat water om een dikke pasta te maken. De hoeveelheid soda die je nodig hebt, hangt af van de grootte van je oven en de mate van vuilheid.
 3. Breng de pasta aan: Smeer de pasta gelijkmatig over de binnenkant van de oven, met extra aandacht voor de vlekken en aangekoekte resten. Laat de pasta ongeveer 30 minuten intrekken.
 4. Schrob de oven: Gebruik een spons of een zachte borstel om de oven schoon te schrobben. De soda zal het vuil losmaken en gemakkelijk laten verwijderen. Spoel de oven vervolgens grondig af met water.
 5. Reinig de ovenrekken: Haal de ovenrekken uit het water en schrob ze schoon met een spons of borstel. Spoel ze af en laat ze drogen voordat je ze terugplaatst in de oven.

Extra tips voor het schoonmaken van de oven met soda

Om het schoonmaken van de oven met soda nog effectiever te maken, kun je de volgende tips volgen:

 • Gebruik een oude tandenborstel: Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en aangekoekte resten kun je een oude tandenborstel gebruiken. Hiermee kun je gemakkelijk in kleine hoekjes en gaatjes komen.
 • Laat de pasta een nacht intrekken: Als de oven extreem vies is, kun je de pasta een nacht laten intrekken. Dit zal het vuil nog beter losmaken en het schoonmaken gemakkelijker maken.
 • Voorkom aangekoekte resten: Om te voorkomen dat er aangekoekte resten ontstaan, kun je een ovenmat of aluminiumfolie op de bodem van de oven leggen. Deze kun je gemakkelijk verwijderen en schoonmaken.

Conclusie

Het schoonmaken van de oven kan een vervelende klus zijn, maar met soda wordt het een stuk eenvoudiger en milieuvriendelijker. Soda is een natuurlijk en veelzijdig product dat effectief vet, vuil en aangekoekte resten kan verwijderen. Door de eenvoudige stappen te volgen en gebruik te maken van de extra tips, kun je jouw oven weer laten stralen als nieuw. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van een schone en frisse oven!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht