De zoete aardappel is een veelzijdige groente die op verschillende manieren bereid kan worden. Een populaire manier om zoete aardappel te bereiden is in de oven. In dit artikel delen we een aantal heerlijke recepten voor zoete aardappel uit de oven.
1. Geroosterde Zoete Aardappel Frietjes
Ingrediënten:
- 2 grote zoete aardappels
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in frietjes-vorm.
- Leg de frietjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Besprenkel de frietjes met olijfolie en bestrooi ze met paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper.
- Meng alles goed door elkaar zodat de frietjes gelijkmatig gekruid zijn.
- Bak de frietjes in de oven voor ongeveer 25-30 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
- Haal de frietjes uit de oven en serveer ze warm.
2. Gevulde Zoete Aardappel met Zwarte Bonen
Ingrediënten:
- 2 grote zoete aardappels
- 1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
- 1 rode paprika, in blokjes gesneden
- 1 rode ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- Zout en peper naar smaak
- Verse koriander, gehakt (optioneel)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de zoete aardappels in de oven voor ongeveer 45-60 minuten, of totdat ze zacht zijn.
- Terwijl de zoete aardappels bakken, verwarm een beetje olijfolie in een pan en bak de rode ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de rode paprika, zwarte bonen, komijnpoeder, chilipoeder, zout en peper toe aan de pan en bak alles nog een paar minuten.
- Snijd de zoete aardappels in de lengte doormidden en schep een deel van het vruchtvlees eruit om ruimte te maken voor de vulling.
- Vul de zoete aardappels met het bonenmengsel en plaats ze terug in de oven voor nog eens 10-15 minuten.
- Garneer met verse koriander en serveer warm.
3. Zoete Aardappel Ovenschotel met Spinazie en Feta
Ingrediënten:
- 3 grote zoete aardappels
- 200 gram verse spinazie
- 150 gram feta, verkruimeld
- 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de rode ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de spinazie toe en bak tot deze geslonken is.
- Breng op smaak met oregano, paprikapoeder, zout en peper.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg een laagje zoete aardappelplakjes op de bodem.
- Verdeel de helft van het spinaziemengsel over de aardappels en verkruimel de helft van de feta erover.
- Herhaal de lagen met de resterende ingrediënten.
- Bak de ovenschotel in de oven voor ongeveer 30-35 minuten, of totdat de zoete aardappels gaar zijn en de bovenkant goudbruin is.
- Serveer warm.
Met deze heerlijke recepten voor zoete aardappel uit de oven kun je eindeloos variëren en genieten van een gezonde en smaakvolle maaltijd. Probeer ze uit en ontdek jouw favoriete manier om zoete aardappel te bereiden!