Rollade in de oven

Een rollade in de oven is een heerlijk gerecht dat perfect is voor speciale gelegenheden of gewoon voor een gezellige zondagse maaltijd. Het is een klassiek gerecht dat vaak wordt geassocieerd met feestdagen zoals Kerstmis of Pasen, maar het kan eigenlijk op elk moment van het jaar worden genoten. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je een smakelijke rollade in de oven kunt bereiden, inclusief handige tips en trucs om ervoor te zorgen dat je rollade perfect gaar en sappig is.

Wat is een rollade?

Een rollade is een stuk vlees dat is opgerold en vastgebonden met keukentouw. Het kan worden gemaakt van verschillende soorten vlees, zoals varkensvlees, rundvlees of kip. Rollades worden vaak gekruid en op smaak gebracht voordat ze worden opgerold, waardoor ze een heerlijke smaak krijgen. Het vlees wordt vervolgens gebakken in de oven totdat het gaar is.

Welk vlees kan worden gebruikt voor een rollade?

Er zijn verschillende soorten vlees die kunnen worden gebruikt voor een rollade. Een populaire keuze is varkensvlees, zoals varkensfilet of varkensfricandeau. Deze stukken vlees zijn mager en hebben een milde smaak, waardoor ze perfect zijn voor het maken van een rollade. Rundvlees, zoals rosbief of entrecote, kan ook worden gebruikt voor een rollade. Het heeft een rijkere smaak en kan een geweldige keuze zijn voor liefhebbers van rood vlees. Kipfilet is een andere optie voor diegenen die liever gevogelte eten.

Hoe maak je een rollade klaar voor de oven?

Voordat je de rollade in de oven plaatst, moet je ervoor zorgen dat deze goed is voorbereid. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Begin met het kruiden van het vlees. Gebruik je favoriete kruiden en specerijen om het vlees op smaak te brengen. Populaire keuzes zijn knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, tijm en rozemarijn.
 2. Wrijf de kruiden goed in het vlees en zorg ervoor dat alle kanten goed bedekt zijn.
 3. Bind de rollade stevig vast met keukentouw. Dit zorgt ervoor dat de rollade zijn vorm behoudt tijdens het bakken.
 4. Laat de rollade een tijdje rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Dit kan variëren van 30 minuten tot enkele uren, afhankelijk van je tijd en voorkeur.

Hoe bak je een rollade in de oven?

Om een rollade in de oven te bakken, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Verwarm de oven voor op de juiste temperatuur. Dit kan variëren afhankelijk van het type vlees dat je gebruikt. Over het algemeen wordt een temperatuur van 180-200 graden Celsius aanbevolen.
 2. Plaats de rollade in een ovenschaal of braadpan. Zorg ervoor dat de rollade niet te dicht bij de randen van de schaal ligt, zodat de warmte gelijkmatig kan circuleren.
 3. Bak de rollade gedurende de aanbevolen tijd. Dit hangt af van de grootte en het type vlees dat je gebruikt. Een algemene richtlijn is ongeveer 20 minuten per 500 gram vlees.
 4. Controleer de gaarheid van de rollade met een vleesthermometer. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees en zorg ervoor dat deze de kerntemperatuur bereikt die geschikt is voor het type vlees dat je gebruikt.
 5. Haal de rollade uit de oven en laat deze enkele minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen herverdelen en het vlees sappig blijft.

Tips en trucs voor een perfecte rollade in de oven

Hier zijn enkele handige tips en trucs om ervoor te zorgen dat je rollade in de oven perfect wordt:

 • Marineer het vlees voor extra smaak. Laat de rollade enkele uren of zelfs een nacht marineren in een mengsel van olie, azijn, kruiden en specerijen.
 • Gebruik een vleesthermometer om de gaarheid van de rollade te controleren. Dit voorkomt dat het vlees te gaar wordt en uitdroogt.
 • Bedek de rollade met aluminiumfolie tijdens het bakken om te voorkomen dat de bovenkant te snel bruin wordt. Verwijder de folie tijdens de laatste paar minuten om een knapperige korst te krijgen.
 • Laat de rollade rusten voordat je hem aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen herverdelen en het vlees sappig blijft.
 • Voeg groenten toe aan de ovenschaal voor een complete maaltijd. Wortelen, aardappelen en uien zijn geweldige keuzes die goed samengaan met een rollade.

Conclusie

Een rollade in de oven is een heerlijk gerecht dat gemakkelijk te bereiden is en perfect is voor speciale gelegenheden of gewoon voor een gezellige maaltijd met het gezin. Met de juiste kruiden, een goede bereiding en de juiste baktijd kun je een smakelijke en sappige rollade op tafel zetten. Experimenteer met verschillende soorten vlees en kruiden om je eigen unieke rollade te creëren. Serveer het met aardappelen, groenten en een smakelijke saus voor een complete maaltijd. Geniet van je rollade in de oven en laat je gasten versteld staan van je culinaire vaardigheden!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht