Spare ribs in oven

Spare ribs in oven is een heerlijk gerecht dat perfect is voor liefhebbers van sappig en mals vlees. Het is een populaire keuze voor barbecuefeestjes en familiebijeenkomsten. Het bereiden van spare ribs in de oven is een geweldige manier om de smaak en textuur van het vlees te behouden, terwijl je ook kunt genieten van het gemak van het koken in een gecontroleerde omgeving.

Wat zijn spare ribs?

Spare ribs zijn een stuk vlees dat afkomstig is van de ribbenkast van een varken. Het zijn de ribben die overblijven nadat het varken is uitgebeend. Spare ribs hebben een hoog gehalte aan vet en bevatten veel smaak. Ze zijn vaak te herkennen aan het bot dat erin zit en het vlees dat eromheen zit.

Waarom kiezen voor spare ribs in de oven?

Hoewel spare ribs vaak op de barbecue worden bereid, kan het koken in de oven ook fantastische resultaten opleveren. Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor het bereiden van spare ribs in de oven:

 • Controle over de temperatuur: In de oven kun je de temperatuur nauwkeurig regelen, waardoor je de perfecte garing kunt bereiken. Dit is vooral handig als je nieuw bent in het bereiden van spare ribs.
 • Gemak: Het bereiden van spare ribs in de oven is relatief eenvoudig en vereist niet veel actieve tijd. Je kunt de ribs in de oven zetten en ondertussen andere dingen doen.
 • Malsheid: Door de langzame garing in de oven wordt het vlees van de spare ribs heerlijk mals en sappig. Het vet smelt langzaam weg en zorgt voor een rijke smaak.

Hoe bereid je spare ribs in de oven?

Het bereiden van spare ribs in de oven vereist een paar stappen, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Hier is een eenvoudig recept om je op weg te helpen:

 1. Begin met het marineren van de spare ribs. Je kunt kiezen uit verschillende marinades, zoals een zoete barbecuesaus, een pittige rub of een Aziatische marinade. Laat de ribs minstens een uur marineren, maar het liefst een hele nacht voor maximale smaak.
 2. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
 3. Wikkel de spare ribs in aluminiumfolie om ze tijdens het koken vochtig te houden. Plaats ze op een bakplaat en zet ze in de voorverwarmde oven.
 4. Laat de ribs ongeveer 2,5 tot 3 uur in de oven garen. Dit zorgt ervoor dat het vlees mooi mals wordt en het vet smelt.
 5. Haal de ribs uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Bestrijk de ribs met een laagje barbecuesaus en zet ze nog 10-15 minuten terug in de oven om een mooie glazuurlaag te krijgen.
 6. Haal de ribs uit de oven en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen herverdelen en het vlees nog malser wordt.

Tips voor het bereiden van de perfecte spare ribs in de oven

Om ervoor te zorgen dat je spare ribs in de oven perfect worden, zijn hier nog een paar handige tips:

 • Kies voor vlees van goede kwaliteit. Dit zorgt voor een betere smaak en textuur.
 • Marineer de ribs voor een langere tijd om de smaak te versterken.
 • Gebruik een vleesthermometer om de interne temperatuur van de ribs te controleren. De ideale temperatuur is ongeveer 70 graden Celsius.
 • Experimenteer met verschillende kruiden en sauzen om je eigen unieke smaak te creëren.
 • Laat de ribs rusten voordat je ze serveert. Dit zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft.

Conclusie

Spare ribs in de oven bereiden is een geweldige manier om te genieten van sappig en mals vlees. Met de juiste marinade en een beetje geduld kun je heerlijke ribs maken die je gasten zeker zullen waarderen. Of je nu een beginner bent of een ervaren kok, spare ribs in de oven zijn een smakelijke en gemakkelijke optie voor elke gelegenheid.

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht