Spare ribs in oven

Spare ribs in oven is een heerlijk gerecht dat perfect is voor liefhebbers van sappig en mals vlees. Het is een populaire keuze voor barbecuefeestjes en familiebijeenkomsten. In dit artikel zullen we je alles vertellen over het bereiden van spare ribs in de oven, inclusief handige tips en trucs om ervoor te zorgen dat je het beste resultaat krijgt.

Wat zijn spare ribs?

Spare ribs zijn een stuk vlees dat afkomstig is van de ribben van een varken. Het vlees bevat een combinatie van vlees, vet en botten, wat zorgt voor een unieke smaak en textuur. Spare ribs worden vaak gekenmerkt door hun lange, platte vorm en zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Waarom kiezen voor spare ribs in de oven?

Hoewel spare ribs vaak op de barbecue worden bereid, is het ook mogelijk om ze in de oven te maken. Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor spare ribs in de oven:

 • Je hebt geen barbecue nodig: Niet iedereen heeft een barbecue tot zijn beschikking. Door spare ribs in de oven te bereiden, kun je nog steeds genieten van dit heerlijke gerecht, zelfs als je geen barbecue hebt.
 • Controle over de temperatuur: Met een oven kun je de temperatuur nauwkeurig regelen, wat zorgt voor een gelijkmatige garing van de spare ribs. Dit is vooral handig als je nieuw bent in het bereiden van dit gerecht.
 • Geen last van het weer: Barbecueën is afhankelijk van het weer. Als het regent of te koud is, kan het lastig zijn om buiten te koken. Met de oven kun je altijd spare ribs maken, ongeacht het weer.

Hoe bereid je spare ribs in de oven?

Voordat je begint met het bereiden van spare ribs in de oven, is het belangrijk om de juiste ingrediënten en apparatuur bij de hand te hebben. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 • Spare ribs: Zorg ervoor dat je verse spare ribs van goede kwaliteit koopt. Je kunt kiezen voor baby back ribs of spareribs, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
 • Marinade: Een smaakvolle marinade is essentieel voor het op smaak brengen van de spare ribs. Je kunt kiezen voor een kant-en-klare marinade uit de winkel of je eigen marinade maken met kruiden, specerijen en sauzen.
 • Ovenschaal: Gebruik een ovenschaal die groot genoeg is om de spare ribs in te leggen. Zorg ervoor dat de ovenschaal ook geschikt is voor gebruik in de oven.
 • Aluminiumfolie: Aluminiumfolie is handig om de spare ribs af te dekken tijdens het bakken, zodat ze sappig blijven.

Volg deze stappen om heerlijke spare ribs in de oven te bereiden:

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
 2. Leg de spare ribs in de ovenschaal en bedek ze met de marinade. Zorg ervoor dat de marinade gelijkmatig verdeeld is over het vlees.
 3. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze in de voorverwarmde oven.
 4. Bak de spare ribs gedurende 2 tot 3 uur, afhankelijk van de dikte van het vlees. Controleer regelmatig of de spare ribs gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als het vlees gemakkelijk loskomt van het bot, zijn de spare ribs klaar.
 5. Haal de ovenschaal uit de oven en laat de spare ribs een paar minuten rusten voordat je ze serveert. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen herverdelen en het vlees nog malser wordt.

Tips en trucs voor het bereiden van perfecte spare ribs in de oven

Om ervoor te zorgen dat je spare ribs in de oven perfect worden, hebben we enkele handige tips en trucs voor je:

 • Marineer de spare ribs minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een hele nacht. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.
 • Laat de spare ribs op kamertemperatuur komen voordat je ze in de oven plaatst. Hierdoor wordt het vlees gelijkmatiger gaar.
 • Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van de spare ribs te controleren. De ideale kerntemperatuur ligt tussen de 70 en 75 graden Celsius.
 • Als je van een krokante buitenkant houdt, kun je de spare ribs na het bakken nog even onder de grill zetten. Houd ze goed in de gaten om verbranding te voorkomen.

Met deze tips en trucs kun je genieten van perfecte spare ribs in de oven. Serveer ze met je favoriete bijgerechten, zoals aardappelsalade, coleslaw en maïskolven, voor een complete maaltijd.

Conclusie

Spare ribs in de oven bereiden is een geweldige manier om te genieten van dit smaakvolle gerecht, zelfs als je geen barbecue hebt. Met de juiste ingrediënten, apparatuur en kooktechnieken kun je sappige en malse spare ribs op tafel zetten. Experimenteer met verschillende marinades en bijgerechten om je eigen unieke draai aan dit gerecht te geven. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van heerlijke spare ribs in de oven!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht