Tandoor oven: Een traditionele Indiase kookmethode

De tandoor oven is een essentieel onderdeel van de Indiase keuken. Deze traditionele oven wordt al eeuwenlang gebruikt om heerlijke gerechten te bereiden. De tandoor oven is niet alleen geliefd in India, maar wordt ook steeds populairder in andere delen van de wereld. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de tandoor oven, hoe het werkt en welke gerechten je ermee kunt bereiden.

Wat is een tandoor oven?

Een tandoor oven is een cilindervormige kleioven die wordt gebruikt om voedsel te koken. Het is een van de oudste kookmethodes ter wereld en wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt in India. De oven wordt traditioneel gestookt met houtskool of hout, waardoor het een unieke smaak aan het voedsel geeft.

De tandoor oven heeft een uniek ontwerp dat het mogelijk maakt om voedsel op hoge temperaturen te koken. De binnenkant van de oven is bekleed met klei, wat helpt om de warmte vast te houden. De oven heeft ook een opening aan de bovenkant, waardoor de rook kan ontsnappen.

Hoe werkt een tandoor oven?

De tandoor oven werkt op basis van stralingswarmte. Wanneer het houtskool of hout in de oven wordt aangestoken, wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de binnenkant van de oven. De klei absorbeert de warmte en houdt deze vast, waardoor de temperatuur in de oven hoog blijft.

De hoge temperatuur van de tandoor oven maakt het mogelijk om voedsel snel te koken. Het voedsel wordt meestal op spiesjes geregen en in de oven geplaatst. De hitte van de oven zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig gaar wordt en een heerlijke smaak krijgt.

Gerechten bereid in een tandoor oven

De tandoor oven wordt voornamelijk gebruikt om vleesgerechten te bereiden, zoals tandoori kip, lam tikka en seekh kebab. Het vlees wordt gemarineerd in een mengsel van yoghurt en kruiden, waardoor het een rijke smaak krijgt. Vervolgens wordt het vlees op spiesjes geregen en in de tandoor oven gegrild.

Naast vleesgerechten kunnen ook vegetarische gerechten in de tandoor oven worden bereid. Een populair gerecht is tandoori paneer, waarbij blokjes paneer (Indiase kaas) worden gemarineerd en gegrild in de oven. Ook naan brood wordt vaak in de tandoor oven gebakken, waardoor het een knapperige korst en een zachte binnenkant krijgt.

Voordelen van het gebruik van een tandoor oven

Het gebruik van een tandoor oven heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt de hoge temperatuur ervoor dat het voedsel snel gaar wordt, waardoor de bereidingstijd wordt verkort. Daarnaast geeft de tandoor oven een unieke smaak aan het voedsel, die niet kan worden gerepliceerd met andere kookmethodes.

Een ander voordeel van de tandoor oven is dat het een gezonde kookmethode is. Doordat het voedsel op hoge temperaturen wordt gegrild, blijven de voedingsstoffen behouden. Bovendien is er geen olie of vet nodig om het voedsel te bereiden, waardoor het een gezonde keuze is.

Conclusie

De tandoor oven is een belangrijk onderdeel van de Indiase keuken en wordt al eeuwenlang gebruikt om heerlijke gerechten te bereiden. De oven werkt op basis van stralingswarmte en zorgt ervoor dat het voedsel snel gaar wordt. Met de tandoor oven kunnen verschillende vlees- en vegetarische gerechten worden bereid, die een unieke smaak hebben. Het gebruik van een tandoor oven heeft verschillende voordelen, waaronder een korte bereidingstijd en behoud van voedingsstoffen. Als je op zoek bent naar een nieuwe kookervaring, is het zeker de moeite waard om een tandoor oven uit te proberen!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht