Vlees uit de oven

Vlees uit de oven

Vlees uit de oven is een heerlijke manier om vlees te bereiden. Het is een populaire kooktechniek die zorgt voor sappig en mals vlees met een knapperig korstje. Of je nu een stukje kip, rundvlees, varkensvlees of lamsvlees wilt bereiden, de oven biedt talloze mogelijkheden. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende soorten vlees die je kunt bereiden in de oven, de beste bereidingswijzen en enkele heerlijke recepten.

Soorten vlees

Er zijn verschillende soorten vlees die perfect geschikt zijn om in de oven te bereiden. Hieronder volgt een opsomming van enkele populaire keuzes:

 • Kip: Kipfilet, kippendijen, drumsticks en hele kippen zijn allemaal geschikt om in de oven te bereiden. Kip uit de oven wordt vaak gekruid met kruiden en specerijen voor extra smaak.
 • Rundvlees: Rundvlees zoals biefstuk, rosbief en entrecote kunnen perfect in de oven worden bereid. Het is belangrijk om het vlees op de juiste temperatuur te garen voor een mals resultaat.
 • Varkensvlees: Varkenshaas, varkensfilet en speklapjes zijn geliefde keuzes voor vlees uit de oven. Het vlees wordt vaak gemarineerd of ingesmeerd met een kruidenmengsel voor extra smaak.
 • Lamsvlees: Lamsvlees zoals lamsbout en lamsrack zijn heerlijk om in de oven te bereiden. Het vlees krijgt een mooie korst en blijft van binnen lekker sappig.

Bereidingswijzen

Er zijn verschillende bereidingswijzen die je kunt toepassen bij het bereiden van vlees uit de oven. Hieronder volgen enkele veelgebruikte methodes:

 1. Marineren: Het marineren van het vlees voordat je het in de oven plaatst, zorgt voor extra smaak en malsheid. Je kunt gebruik maken van verschillende marinades, zoals een kruidige marinade met knoflook en olijfolie.
 2. Braden: Het braden van vlees in de oven is een veelgebruikte methode. Hierbij wordt het vlees op een rooster geplaatst en op een hoge temperatuur gegaard. Dit zorgt voor een knapperig korstje en sappig vlees van binnen.
 3. Slowcooking: Bij slowcooking wordt het vlees langzaam op lage temperatuur gegaard. Dit zorgt voor een zeer mals resultaat. Het vlees wordt vaak eerst aangebraden en vervolgens langdurig in de oven gegaard.
 4. Stoven: Stoven is een methode waarbij het vlees in een braadpan met vocht in de oven wordt bereid. Dit zorgt voor een heerlijk mals en smaakvol resultaat. Het vlees wordt langzaam gegaard in de oven, waardoor het lekker mals wordt.

Recepten

Hieronder volgen enkele heerlijke recepten voor vlees uit de oven:

Geroosterde kip met citroen en rozemarijn

Ingrediënten:

 • 1 hele kip
 • 2 citroenen
 • 4 takjes rozemarijn
 • Zout en peper naar smaak
 • Olijfolie

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Pers één citroen uit en meng het sap met olijfolie, zout en peper.
 3. Wrijf de kip in met het citroen-olijfoliemengsel.
 4. Snijd de andere citroen in plakjes en stop deze samen met de rozemarijn in de buikholte van de kip.
 5. Plaats de kip in een ovenschaal en zet deze in de voorverwarmde oven.
 6. Bak de kip ongeveer 1,5 uur, of totdat de kerntemperatuur 75 graden Celsius is.
 7. Laat de kip even rusten voordat je hem aansnijdt.

Rosbief met knoflook en tijm

Ingrediënten:

 • 1 kg rosbief
 • 4 teentjes knoflook
 • 4 takjes tijm
 • Zout en peper naar smaak
 • Olijfolie

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Snijd kleine inkepingen in de rosbief en steek hier de knoflook en tijm in.
 3. Wrijf de rosbief in met olijfolie, zout en peper.
 4. Plaats de rosbief in een ovenschaal en zet deze in de voorverwarmde oven.
 5. Bak de rosbief ongeveer 25 minuten per 500 gram, of totdat de kerntemperatuur 55 graden Celsius is voor medium-rare.
 6. Laat de rosbief even rusten voordat je hem aansnijdt.

Met deze heerlijke recepten kun je genieten van smaakvol vlees uit de oven. Experimenteer gerust met verschillende kruiden en marinades om je eigen unieke smaakcombinaties te creëren. Eet smakelijk!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht