Zelf friet maken in de oven: een gezonde en smakelijke keuze

Ben je een liefhebber van friet, maar wil je graag een gezondere variant proberen? Dan is zelf friet maken in de oven een uitstekende keuze! Met behulp van een oven kun je heerlijke knapperige frietjes bereiden, zonder het gebruik van grote hoeveelheden olie. In dit artikel zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je zelf friet kunt maken in de oven, zodat je kunt genieten van een gezonde en smakelijke maaltijd.

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat met het maken van je eigen frietjes, is het belangrijk om te weten welke ingrediënten en materialen je nodig hebt. Hieronder vind je een overzicht:

 • Aardappelen
 • Olijfolie
 • Zout en kruiden naar smaak
 • Een scherp mes
 • Een snijplank
 • Een kom
 • Een bakplaat
 • Bakpapier

Stap voor stap zelf friet maken in de oven

Volg onderstaande stappen om zelf heerlijke frietjes te maken in de oven:

Stap 1: Verwarm de oven voor

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de frietjes gelijkmatig kunnen garen en een mooie goudbruine kleur krijgen.

Stap 2: Schil en snijd de aardappelen

Schil de aardappelen en snijd ze vervolgens in dunne reepjes. Probeer de frietjes zo gelijkmatig mogelijk te snijden, zodat ze allemaal op hetzelfde moment gaar zijn.

Stap 3: Spoel de frietjes af

Leg de gesneden frietjes in een kom met koud water en spoel ze goed af. Hierdoor verwijder je het overtollige zetmeel, wat ervoor zorgt dat de frietjes knapperiger worden.

Stap 4: Droog de frietjes

Dep de frietjes droog met behulp van een schone theedoek of keukenpapier. Het is belangrijk dat de frietjes goed droog zijn voordat je ze in de oven plaatst, anders worden ze niet knapperig.

Stap 5: Breng de frietjes op smaak

Voeg naar smaak zout en kruiden toe aan de frietjes. Je kunt bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflookpoeder, of gedroogde kruiden gebruiken. Meng de frietjes goed, zodat de smaken gelijkmatig verdeeld zijn.

Stap 6: Verdeel de frietjes over de bakplaat

Bedek de bakplaat met bakpapier en verdeel de frietjes gelijkmatig over de plaat. Zorg ervoor dat de frietjes elkaar niet overlappen, zodat ze goed kunnen garen.

Stap 7: Besprenkel met olijfolie

Besprenkel de frietjes met een kleine hoeveelheid olijfolie. Dit zorgt ervoor dat de frietjes een mooie goudbruine kleur krijgen en knapperig worden in de oven.

Stap 8: Bak de frietjes in de oven

Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de frietjes gedurende 20-25 minuten. Draai de frietjes halverwege de baktijd om, zodat ze aan beide kanten mooi bruin worden.

Stap 9: Serveer en geniet!

Haal de frietjes uit de oven en serveer ze direct. Je kunt de frietjes eventueel nog bestrooien met wat extra zout of kruiden naar smaak. Geniet van je zelfgemaakte, gezonde frietjes!

Voordelen van zelf friet maken in de oven

Het zelf maken van friet in de oven heeft verschillende voordelen ten opzichte van het traditionele frituren in olie:

 • Gezonder: Door de frietjes in de oven te bakken, gebruik je veel minder olie dan bij het frituren. Hierdoor bevatten de frietjes minder vet en calorieën, wat een gezondere keuze is.
 • Minder geurhinder: Bij het frituren van frietjes komt er vaak een sterke geur vrij. Door de frietjes in de oven te bereiden, heb je hier veel minder last van.
 • Makkelijk schoon te maken: Het schoonmaken van een oven is over het algemeen eenvoudiger dan het schoonmaken van een friteuse. Je hoeft geen olie te verversen en er zijn geen vette filters die gereinigd moeten worden.
 • Knapperig resultaat: Met de juiste bereidingswijze krijg je in de oven heerlijk knapperige frietjes. Door de frietjes halverwege de baktijd om te draaien, worden ze aan beide kanten mooi bruin en krokant.

Conclusie

Zelf friet maken in de oven is een gezonde en smakelijke keuze. Met behulp van een oven kun je heerlijke knapperige frietjes bereiden, zonder het gebruik van grote hoeveelheden olie. Door de frietjes zelf te maken, heb je volledige controle over de ingrediënten en kun je ze naar smaak kruiden. Bovendien heeft het bereiden van frietjes in de oven verschillende voordelen, zoals een gezondere bereidingswijze en minder geurhinder. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van je zelfgemaakte, gezonde frietjes!

Plaats een reactie

Oven info

Betover uw keuken met de perfecte bakresultaten
van onze ovens. Ontdek het gemak van geavanceerd
koken, elke dag weer.

Begin zoektocht